Μονωση ταρατσας και θερμοπροσοψη

Αναφορικά με την μόνωση ταράτσας που θα δείτε, πραγματοποιήθηκε στη ταράτσα ενός κτηρίου που κατασκευάστηκε το 1938. Ως οικοδομή παρουσίαζε ιδιαιτερότητες λόγω παλαιότητας, η μελέτη εφαρμογής και υλικών μόνωσης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον μηχανολόγος μας και την εταιρία που μας παρείχε τα μονωτικά υλικά.


Η μόνωση, στην ταράτσα που βλέπετε στις φωτογραφίες ονομάζεται και Ανεστραμμένη μόνωση και έχει κατά την γνώμη μας αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλου είδους μονωτικές εφαρμογές.



























  Γενικά, ανεστραμμένη μόνωση λέγεται η θερμομόνωση και υγρομόνωση, στην οποία οι θερμομονωτικές πλάκες βρίσκονται πάνω από τη στρώση υγρομόνωσης /στεγανοποίησης …… (ότι δηλαδή πρέπει να γίνεται κατά την γνώμη μας), για την σωστή μόνωση ταράτσας.
Η πρόταση μας, κατά αντιδιαστολή με την κλασσική μόνωση όπου συμβαίνει το αντίθετο, η στεγανοποιητική λοιπόν στρώση πρέπει να βρίσκεται πάνω από την θερμομονωτική πλάκα και να την προστατεύει απόλυτα από το νερό, ότι δηλαδή έγινε και στο έργο μόνωσης που απεικονίζεται, έτσι λοιπόν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι ότι κάναμε, αρχικά πλήρη στεγάνωση ΚΑΙ υγρομόνωση ΚΑΙ πριν από την θερμομονωτική πλάκα αλλά ΚΑΙ μετά από αυτήν.
Η χρήση του θερμομονωτικού στην ανεστραμμένη μόνωση είναι πολύ σημαντική, ακούει στο όνομα εξηλασμένη πολυστερίνη, είναι το μόνο θερμομονωτικό υλικό, που είναι πρακτικά  ανεπηρέαστο από την υγρασία, και είναι οι πλάκες χρώματος γαλάζιου που όπως βλέπετε τοποθετήθηκαν στην ταράτσα μας.

Η θερμομόνωση, πρέπει να μπαίνει πάνω από την πλάκα για 3 κυρίως λόγους:
1. Γιατί έτσι είναι μικρότερος ο κίνδυνος για τυχόν συμπυκνώσεις υδρατμών.
2. Γιατί έτσι εκμεταλλευόμαστε την θερμοχωρητικότητα της πλάκας.
3. Γιατί η πλάκα δεν είναι εκτεθειμένη σε δυσμενείς εντατικές καταστάσεις.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
 Η προεργασία:  Έγινε καλός καθαρισμός της επιφάνειας από σαθρά υλικά και εξομάλυνση ανωμαλιών στο μπετόν (δηλαδή ρωγμές, αρμοί) βάλαμε ειδική μαστίχα , αυτή την φτιάξαμε από μίγμα ασφαλτικού γαλακτώματος/άμμου και τσιμέντου σε αναλογία 1:3:0,2.  επάλειψη την επιφάνεια της ταράτσας σε δύο στρώσεις για να δημιουργήσουμε φράγμα κατά των υδρατμών. Η πρώτη στρώση έγινε σε διάλυμα με νερό και σε αναλογία 1:1(αστάρωμα της επιφάνειας ) και η άλλη έγινε με την προσθήκη 20% νερού.
Το πρώτο βήμα για την μόνωση: Έγινε επάλειψη της επιφάνειας στην ταράτσα  με Υδατοδιάλυτη πίσσα και κατόπιν περάσαμε ένα επαλειφόμενο ελαστομερές, (στεγανωτικό δωμάτων αναφέρεται), αυτό λοιπόν σχηματίζει μετά την επάλειψή του μία στεγανή, χωρίς αρμούς και ενώσεις, πρακτικά θεωρείται και είναι υψηλής ελαστικότητας και αντοχής μεμβράνη.
Το δεύτερο βήμα, θερμικό μονωτικό Υλικό: Έγινε η εφαρμογή και τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών Διογκωμένης Πολυστερίνης με πάχος 5cm. 
Το τρίτο βήμα, υλικό Ρύσεων με Θερμομονωτικές Ιδιότητες: α.  Έγινε διάστρωση κυψελωτού κονιοδέματος αφρομπετού, ειδικού βάρους 600kg/m3 και με ελάχιστο πάχος τα 5cm και μέγιστο πάχος τα 12 cm για την προεργασία των ρύσεων. Το συνολικό αφρομπετό που έπεσε στην πλάκα της ταράτσας που βλέπετε είναι 17 κυβικά, χρησιμοποιήσαμε συνολικά 90 σακιά τσιμέντο ειδικού τύπου.
Τέταρτο βήμα, πλήρη Στεγανοποίηση: α.  Έγινε και πάλι επάλειψη της επιφάνειας στην ταράτσα  με ελαστομερή κόλλα εν ψυχρώ σε κατανάλωση 700gr/m2 περίπου β. Έγινε τοποθέτηση φύλλων πλαστομερών ασφαλτικών μεμβρανών SBS (με βάση την άσφαλτο και ελαστομερή υλικά) αντοχής του υλικού σε θερμοκρασία -20οC, βάρους 4ΚΙΛ/Μ2 με οπλισμό τρεβίρα των 180GR/M2 και επικάλυψη την ψηφίδα. Η επικόλληση των φύλλων των ασφαλτικών μεμβρανών (Δηλαδή το ασφαλτόπανο) έγινε με φλόγιστρο.  Για να δημιουργήσουμε τελείως στεγανή επιφάνεια τα φύλλα των ασφαλτικών μεμβρανών αλληλοεπικαλύφθηκαν στις ενώσεις κατά 10CM και όπως φαίνεται και στις φώτο καλύπτουν και τα περιμετρικά στηθαία σε ύψος 10cm περίπου.  (η αναμενόμενη διάρκεια ζωής της ασφαλτικής μεμβράνης είναι  18-20  χρόνια περίπου, αυτό στην περίπτωση που μείνει χωρίς την διάστρωση τσιμεντοκονίας και πλακιδίων και βέβαια αν δεν τρυπηθεί από μηχανική παρέμβαση που να κάνουμε κατά λάθος η από άλλη μηχανική λάθος παρέμβαση η άλλη αιτία), αυτό πρακτικά σημάνει ότι αν δεν στρώσουμε πλακίδια στην ταράτσα θα συνεχίσουμε να έχουμε ΚΑΛΗ ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ, αρκεί βέβαια να προσέξουμε την χρήση της.

Τα υλικό και οι εργασίες Βατότητας στην ταράτσα και στο δώμα που έγιναν για να ολοκληρωθεί η εικόνα άρτιας ταράτσας:

Πέμπτο βήμα, η κατασκευή και στρώση τσιμεντοκονίας με ειδικό κονίαμα ενισχυμένο με οικοδομική ρητίνη, ρίξαμε δηλαδή τσιμεντοκονία με άμμο θαλάσσης και έτσι κατασκευάσαμε τελικές ρύσεις.
Έκτο βήμα, τοποθετήσαμε πλακίδια δαπέδου σε όλη την επιφάνεια της ταράτσας, αυτά είχαν κύριο χαρακτηριστικό την αντι –ολισθηρότητα, ήταν αντι – παγωτικά και χρώματος και επιλογής του πελάτη μας. Κατόπιν κάναμε αρμολόγηση με ειδικό υδαρές τσιμεντοκονίαμα το οποίο ήταν εμπλουτισμένο με οικοδομική ρητίνη. Ολοκληρώσαμε  κατασκευάζοντας αρμό συστολο διαστολής ανά 6m περίπου και κάναμε πλήρωση του αρμού αυτού με ακρυλική μαστίχη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΟΝΩΣΗΣ.

Τι είναι όμως τα ασφαλτόπανα;

Τα ασφαλτόπανα ή ασφαλτικές μεμβράνες, δηλαδή είναι στεγανωτικά φύλλα πάχους συνήθως 3-5 χιλιοστών και διατίθενται σε μορφή ρόλων, τα ρολά που βλέπετε στις φωτογραφίες και χρησιμοποιήθηκαν για την παραπάνω μόνωση ταράτσας ήταν διαστάσεων 10x1m.
Η κύρια μάζα των ασφαλτόπανων αποτελείται από εξευγενισμένη άσφαλτο βελτιωμένη με πολυμερείς ουσίες SBS. Αυτή η μάζα ουσιαστικά πλαισιώνει τον κεντρικό πυρήνα του ασφαλτοπάνου, αυτός λέγεται οπλισμός και δίνει στο ασφαλτόπανο μηχανικές αντοχές.
ΠΡΟΣΟΧΗ:  Αν τοποθετήσει κάποιος ένα ασφαλτόπανο φθηνό, χωρίς οπλισμό θα τρυπήσει και θα κοπεί πολύ εύκολα.


Γιατί χρησιμοποιούμε τα ασφαλτόπανο στη μόνωση ταράτσας ; Ο λόγος είναι ότι συνδυάζουν την επάρκεια μόνωσης αλλά και την αξιοπιστία. Διατίθενται και εφαρμόζονται σε κάθε στεγανοποίηση και είναι αξιόπιστη λύση καθώς διατηρεί τη λειτουργικότητά της για πολλά χρόνια (συνήθως με καλή χρήση τα 20 χρόνια).

Ο ρόλος του πάχους και του βάρους στο ασφαλτόπανο. Ένα ασφαλτόπανο για να εγγυηθεί αξιόπιστη μόνωση ταράτσας πρέπει να έχει ένα μίνιμουμ πάχος/βάρος. Έτσι, ένα ασφαλτόπανο με ψηφίδα δεν θα πρέπει να ζυγίζει κάτω από 4,5 Kg/m2, δηλαδή η επιλογή του ασφαλτόπανου που χρησιμοποιήσαμε στην μόνωση της ταράτσας που βλέπετε στις φωτογραφίες ήταν η πλέον κατάλληλη, δηλαδή μεγαλύτερου βάρους. Αν σκεφθεί κανείς ότι η ψηφίδα ζυγίζει περίπου 1Kg/m2, τότε μας απομένουν 3,5-4Kg/m2 ασφαλτικής μάζας, το πάχος της οποίας ποικίλλει ανάλογα με τη σύνθεσή της, είναι ο λόγος που επιλέξαμε το είδος του ασφαλτόπανου που τοποθετήσαμε στην ταράτσα και στο δώμα του σπιτιού που βλέπετε. Επίσης, όταν ένα ασφαλτόπανο είναι παχύ τότε κολλάει πιο αξιόπιστα στις ενώσεις, η σωστή συγκόλληση των ενώσεων/επικαλύψεων στα ασφαλτόπανα, κατά την γνώμη μας αυτό είναι   και το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος όταν επιθυμεί τέλεια μόνωση. Ακόμη κι αν το φλόγιστρο δεν δουλευτεί 100% σωστά, θα υπάρχει πάντα ένα περιθώριο ασφάλειας πάχους στις ενώσεις, στην δική μας περίπτωση δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή και απλά όλα πήγαν πολύ καλά, έγινε δηλαδή αυτό που ονομάζουμε στην δουλειά μας σωστή και αξιόπιστη εφαρμογή.


Ο ρόλος της ποιότητας της ασφαλτικής μάζας που έχουν τα ασφαλτόπανα που τοποθετήσαμε.
Δεν ήταν, δεν είναι μόνο θέμα πάχους/βάρους, ήταν κυρίως η ποιότητας της ασφαλτικής μάζας, δηλαδή το πόσο π.χ. ελαστική είναι, πόσο αντέχει δηλαδή σε ακραίες θερμοκρασίες κλπ.
Έτσι, τα ασφαλτόπανα χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες ανάλογα με το είδος της μάζας τους: στα ελαστομερή ή SBS και στα πλαστομερή ή αλλιώς APP. Μέσα σ’ αυτές υπάρχουν μικρότερες υποομάδες αλλά ο βασικός διαχωρισμός είναι αυτός.
Γενικά ένα ασφαλτόπανο SBS είναι πολύ καλύτερο και λειτουργικότερο από ένα ισοβαρές ασφαλτόπανο APP. Η συγκόλλησή του στις επικαλύψεις είναι πιο αξιόπιστη και μπορεί να παρακολουθεί με μεγαλύτερη άνεση τις συστολοδιαστολές του υποστρώματος.
Τα ελαστομερή ασφαλτόπανα προτείνονται και για μονώσεις ταρατσών με επιφάνειες μεγαλύτερες των 350-400m2 (χωρίς να είναι απόλυτο αυτό το όριο) καθώς και σε μέρη όπου οι χειμώνες είναι ψυχροί, μιας και δείχνουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πως κατασκευάζεται η εξηλασμένη πολυστερίνη: σχετικά με την  εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS - Extruded polystyrene) είναι ελαφρύ θερμομονωτικό υλικό, με βάση την πολυστερίνη. Παράγεται σε πλάκες με την μέθοδο της εξέλασης και έχει μονωτικές ιδιότητες λόγω παγίδευσης αερίου σε κλειστές κυψελίδες. Ένα κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι κλειστοί πόροι και η έλλειψη απορρόφησης νερού, κάτι που κάνει την εξηλασμένη πολυστερίνη κατάλληλη για εφαρμογές σε υψηλή υγρασία. Η παραγωγή της εξηλασμένης πολυστερίνης γίνεται όπως αναφέρουμε και παραπάνω με την εξέλαση, δηλαδή  κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γίνεται πολυμερισμός της θερμοπλαστικής πολυστερίνης.

Σημαντικό μέρος του προϊόντος αποτελεί το προωθητικό αέριο με χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, το οποίο προσφέρει και επιβραδυντική επίδραση στη φωτιά. Το αέριο αυτό λέγεται χλωροφθοράνθρακας HCFC 142b. Τα σημεία που κάναμε εφαρμογή του συστήματος, δηλαδή το σημείο εκείνο της εξηλασμένης πολυστερίνης στην ταράτσα και στο δώμα του κτιρίου που πραγματοποιήσαμε την μόνωση, είναι και στο φέροντα οργανισμό (οπλισμένο σκυρόδεμα), έχουμε κάνει δηλαδή το ίδιο και στους τοίχους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου