Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Γενικη ανακαινιση διαμερισματος στην Αθηνα, τεχνικές λεπτομέρειες.

Η γενική Ανακαίνιση στο διαμέρισμα που βλέπετε στις φωτογραφίες, ήταν  απόφαση των ιδιοκτητών που προήλθε μέσα από την ανάγκη αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων ποιότητας της υπάρχουσας κατασκευής, ο λόγος ? η υπερβολική υγρασία σε τοιχοποιία και δάπεδα.

Όπως μας δήλωσε ο ιδιοκτήτης, είχε καλέσει για αυτοψία στο παρελθόν πολλούς τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και συνάδελφους Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς έτσι ώστε να βρεθεί το πρόβλημα και να επισκευαστεί.
Δυστυχώς έως και εκείνη την χρονική στιγμή που επισκεφτήκαμε το διαμέρισμα οι ιδιοκτήτες δεν είχαν λάβει μια αξιόπιστη και τεκμηριωμένη απάντηση για τα αίτια και το μέγεθος της υγρασίας.

Έτσι λοιπόν ορίστηκε νέο ραντεβού επίσκεψης στο διαμέρισμα, πήραμε ανά χείρας τα υγρασιόμετρα, ανακαλέσαμε μνήμες από παλαιότερα παρόμοια έργα, χρησιμοποιήσαμε την εμπειρία που έχουμε σχετικά με τα θέματα υγρασίας και κάναμε διεξοδικό έλεγχο των δαπέδων και τοίχων του διαμερίσματος.   Μάλλον σταθήκαμε τυχεροί ως προς το αποτέλεσμα των μετρήσεων και διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα προέρχονταν από τον χώρο του κυρίως μπάνιου, δυστυχώς η έκταση της υγρασίας ήταν αρκετά μεγάλη και έφτανε έως και την κουζίνα του διαμερίσματος.




Η Δημιουργών τέχνημα σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν συστήνει αυτό που λέμε στην δουλειά μας  "μπαλώματα" , ευτυχώς και η άποψη των ιδιοκτητών ήταν η ίδια με την δική μας, η συνέχεια ήταν επιβεβλημένη, γενική ανακαίνιση με την υποστήριξη οικοδομικών και αναλώσιμων πιστοποιημένων υλικών για όλη την κατοικία. Πραγματοποιήθηκε η μελέτη ανακαίνισης και κυρίως η μελέτη αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και το έργο ξεκίνησε με πλήρη επίβλεψη όλων των τεχνικών που εργάστηκαν στο διαμέρισμα.

Παρακάτω ακολουθούν τα στάδια του έργου με την σειρά  πραγματοποιήθηκαν. 
Αρχικά οι αποξηλώσεις του σταθερού εξοπλισμού στα μπάνια και τα πλακίδια δαπέδου.




Στο σημείο αυτό διαπιστώσαμε την αιτία της πρόκλησης υγρασίας, ευχόμαστε να ήταν μόνο αυτή και ευτυχώς δικαιωθήκαμε, παρ όλα αυτά η ζημιά που προκλήθηκε ήταν αρκετά μεγάλη, τα πλακίδια σε δάπεδα μπάνιου - διαδρόμου και του w. c. είχαν μερικώς φουσκώσει, οι αρμοί των πλακιδίων είχαν την εικόνα της μούχλας, η πλάκα του μπετού όπως αποκαλύφθηκε μετά την απομάκρυνση των πλακιδίων είχε υποστεί μερική διάβρωση κ.α. 






 Το εξάρτημα το οποίο ευθύνεται για την υγρασία σε όλο το σπίτι, η υπερ χείλιση της μπανιέρας ήταν ελαττωματική, απίστευτο το πως μία φαινομενικά οικονομική επιλογή στα εξαρτήματα εγκατάστασης ενός νέου μπάνιου μπορεί να προκαλέσει μία τόσο μεγάλη ζημιά. 



Κατασκευάστηκε νέο δίκτυο ύδρευσης και αυτή την φορά ακολουθήσαμε τις επιταγές της πλέον σύγχρονης εγκατάστασης, πλήρης πίνακας ελέγχου όλων των σωληνώσεων ύδρευσης Ζεστού Κρύου με δια κοπτικό υλικό για την κάθε παροχή ξεχωριστά. Οι σωληνώσεις που επιλέχθηκαν και εγκαταστάθηκαν φέρουν Ευρωπαϊκή πιστοποίηση, είναι πάχους Φ 16 με μόνωση πάχους 6 mm είναι κατασκευασμένες από δικτυωμένο πολυαιθένιο με συγκολλητικό στρώμα σύνδεσης και φέρουν στρώση αλουμινίου πάχους 0,2 mm, η συνηθέστερη ονομασία τους στο εμπόριο είναι ως τίτλος πολυστρωματικές. Επιλέχθηκαν ουσιαστικά για την καταλληλότητα της χρήσης που θα εξυπηρετούν (Πόσιμο νερό) καθώς και για την αντοχή τους (αντοχή σε συνεχή πίεση δικτύου που φτάνει τα 10 bar και αντοχή σε συνεχή θερμοκρασία που φτάνει τους 90 και πλέον βαθμούς Κελσίου).



Με την ευκαιρία της γενικής ανακαίνισης του μπάνιου επιλέχθηκε από τους ιδιοκτήτες  εντοιχισμένο καζανάκι  έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα και παράλληλα την αίσθηση του ανοικτού χώρου, ουσιαστικά όταν επιλέξουμε κρεμαστή λεκάνη και καζανάκι εντοιχιζόμενο κρύβουμε α) τον ενοχλητικό όγκο ενός επιτοίχιου, β) τις σωληνώσεις των σπιράλ νερού, γ) τους διακόπτες των συνδέσεων και δ) μειώνουμε το θόρυβο λειτουργίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, εάν και εσείς το επιλέξετε για το δικό σας μπάνιο θα κερδίσετε σε ωφέλιμο χώρο περίπου μεταξύ 10cm έως και 15cm. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπάρχουν στην αγορά και καζανάκια εντοιχισμού που μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε τοίχο με μονό τούβλο!
Το δικό μας- συγκεκριμένο  εντοιχιζόμενο καζανάκι τώρα, επιλέχθηκε από έναν  επώνυμο οίκο και η  δεξαμενή του είναι κατασκευασμένη από χυτό υλικό (χωρίς ραφές)  και αυτό για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο διαρροών λόγω χρήσης – φθοράς η παλαιότητας , έχει προσβασιμότητα στο μηχανισμό για τυχών επιθεωρήσεις ή ακόμη και επισκευές καθιστώντας τυχόν  επιδιόρθωση του εύκολη υπόθεση μη κοστοβόρα και φυσικά φέρει εγγύηση. 





Όπως βλέπετε για το δάπεδο της ντουζιέρας επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ψηφίδα, αφότου κατασκευάστηκε η τσιμεντοκονία ρύσεων έγινε η απαραίτητη λείανση της και λαμβάνοντας υπόψιν τις προδιαγραφές τοποθέτησης  ( η ψηφίδα είναι κατασκευασμένη επάνω σε ειδικό δίχτυ και το πάχος της κόλλας δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να ξεπερνά τα 3mm  - προσοχή maximum τα 5mm)  τότε έγινε η τοποθέτηση της, ως υλικό  συγκόλλησης της ψηφίδας επιλέχθηκε  μία επώνυμη κόλλα αυτοεπιπεδούμενη η οποία και φέρει τις αντίστοιχες προδιαγραφές και τις πιστοποιήσεις.




Η καμπίνα του μπάνιου, έχουν ακουστεί πολλά για τις καμπίνες και τα κρύσταλλα που χρησιμοποιούνται, η Δημιουργών Τέχνημα σε κάθε της επιλογή  προσέχει πάντοτε τα χρησιμοποιούμενα υλικά να φέρουν πιστοποιήσεις, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση επιλέχθηκαν κρύσταλλα ασφαλείας τα οποία φέρουν την προδιαγραφή ασφαλείας της Ε.Ε η οποία και είναι η εξής : ΕΝ12150 και σε κάποιες των περιπτώσεων  ΕΝ 14428, μπορεί όλο αυτό που διαβάζετε να φαίνεται σαν διαφήμιση ποιότητας και υπηρεσιών αλλά να θυμάστε, πρόκειται για την ασφάλεια σας, τα  κρύσταλλα της καμπίνας του μπάνιου σας θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν πάχος τα 6 χιλιοστά να έχουν επάνω τους την απαραίτητη ανεξίτηλη σφραγίδα και  την προδιαγραφή και μάλιστα αυτή να είναι ευδιάκριτη, τα ροδάκια να είναι βαρέως τύπου.


Νιπτήρας μπάνιου, το υλικό κατασκευής είναι από αλουμίνιο και γυαλί, συνδυάστηκε με ένα χειροποίητο έπιπλο (ειδική κατασκευή για να αντέχει στην υγρασία) η εικόνα που είχαμε στον χώρο του μπάνιου, μας έδωσε αυτό που θέλαμε, διαφορετικότητα, ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς να δαπανηθούν πολλά χρήματα. Ο χρόνος αντοχής του συγκεκριμένου νιπτήρα ακόμη δεν έχει μετρηθεί αλλά θεωρητικά είναι περισσότερο από είκοσι χρόνια.







Τα εξαρτήματα μπάνιου, η πετσετοκρεμάστρα θέρμανσης και τα άλλα στοιχεία inox που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι από αλουμίνιο ειδικής επεξεργασίας.




Συνεχίζουμε με την ανακαίνιση της κύριας κρεβατοκάμαρας δείτε τι αντικρίσαμε κατά το στάδιο της αποξήλωσης της ντουλάπας ιματισμού. 




Στο δάπεδο φαίνεται καθαρά η σκιά της υγρασίας καθώς και η έκταση της, χρησιμοποιήσαμε ειδικό επαγγελματικό μηχάνημα για την άντληση της υγρασίας το οποίο και απορρόφησε περίπου 150 λίτρα σε τρεις ημέρες συνεχούς λειτουργίας. 









Η υπάρχον τσιμεντοκονία του δαπέδου θρυμματιζόταν, προφανώς και τα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την παρασκευή της ήταν μη σωστής αναλογίας (τσιμέντο - άμμος) και το αποτέλεσμα ήταν να αντιμετωπίσουμε ακόμη μία πρόκληση επισκευής. Το υλικό της τσιμεντοκονίας πρέπει να μη ρηγματώνει, πόσο μάλλον να μη σπάει και γίνεται κομμάτια, όπως το υλικό που βλέπεται στις φωτογραφίες . Κατά την γνώμη μας το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της τσιμεντοκονίας αλλά των αρμών πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελαστικό και να συμπιέζεται χωρίς να σπάει, αυτό επειδή πρέπει να απορροφά όλες τις διαστολές, οπότε αυτό συμπιέζεται επίσης να παρακολουθεί τις συστολές της, να είναι όσο το δυνατόν ανθεκτική στις υγρασίες κ.α.



Πως λύσαμε το πρόβλημα; Αφότου στέγνωσαν τελείως η επιφάνειες του δαπέδου χρησιμοποιήσαμε ως υλικά επισκευής - κάλυψης με προσθήκη ενισχυτικής ρητίνης η οποία και στεγανοποιεί τις τσιμεντοκονίες ακόμη και έναντι της υδροστατικής πίεσης, έτσι με αυτόν τον τρόπο είμαστε σίγουροι πλέον ότι θα έχουμε προστατευμένη επιφάνεια από τυχόν μελλοντικές ρηγματώσεις π. χ. λόγω σεισμών και παράλληλα αυξήσαμε την πρόσφυση της επιφάνειας έτσι ώστε στην διαδικασία τοποθέτησης των πλακιδίων και των laminate που χρησιμοποιήσαμε ως τελικό υλικό κάλυψης των δαπέδων να έχουμε πολύ καλή λεία επιφάνεια. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η ενισχυτική ρητίνη, την οποία και προσθέσαμε στο νερό ενός μίγματος που κατασκευάσαμε, αυτό κατά την ανάμιξή του με την λεπτή τσιμεντοκονία επίστρωσης που κατασκευάσαμε σε αναλογία: ρητίνης προς νερό = 1:2 . Στη συνέχεια στο μίγμα που παρασκευάσαμε ρίξαμε στο νέο υλικό τσιμεντοκονίας και αναδεύσαμε με δράπανο σε χαμηλές στροφές, το επισκευαστικό κονίαμα ήταν έτοιμο και απλά το εφαρμόσαμε με ειδική σπάτουλα, πιο απλά δημιουργήσαμε μία ομογενή μάζα κονιάματος η οποία όταν εφαρμόστηκε στα δάπεδα μας έδωσε μια υγιή επιφάνεια κατάλληλη ως υπόστρωμα.


Στην εμφάνιση της «μούχλας” που βλέπετε και εσείς, ξέραμε πλέον τι έφταιξε, το ψάξαμε όμως περισσότερο, κατά την γνώμη μας για την εικόνα που αντικρίσαμε έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι δεν υπήρχε καλή μόνωση τοιχίων, ξέρουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπεύθυνες θεωρούνται οι «θερμογέφυρες, αυτές δημιουργούνται λόγω κακής μόνωσης - αμόνωτα δηλαδή δρομικά τοιχία που είναι ψυχρότερα από τον εσωτερικό τοίχο ενός σπιτιού που θερμαίνεται” σε αυτές τις περιπτώσεις οι υδρατμοί  υγροποιούνται, με αποτέλεσμα να μαυρίζει η τοιχοποιία είτε ολικά είτε σε κάποια σημεία, σε συνδυασμό με το πρόβλημα της ανιούσας υγρασίας είχαμε αυτό το αποτέλεσμα που βλέπετε. Η αιτία ουσιαστικά βρίσκεται στην επαφή της βάσης της τοιχοποιίας με το νερό, το οποίο, λόγω των τριχοειδών δυνάμεων ανυψώνεται μέσω των δομικών υλικών και κάποια στιγμή εξατμίζεται. στα σημεία αυτά βλέπουμε τα τοιχία να μαυρίζουν και στον χώρο να υπάρχει μονίμως η αίσθηση της υγρασίας και η μυρουδιά της μούχλας.
Η λύση ήταν μονόδρομος, καλός καθαρισμός, τρίψιμο, αστάρωμα και βαφή τοιχίων με Η χρήση ισχυρών  στεγανωτικών και θερμομονωτικών υλικών.  





Ακολουθούν φωτογραφίες από την ανακαίνιση του παιδικού δωματίου και σε αυτό το δωμάτιο υπήρχαν τα ίδια προβλήματα, ευτυχώς όχι στην ίδια έκταση.





Οι οροφές του διαμερίσματος, όλα τα ταβάνια είχαν βαφτεί με κόλλα και υδρόχρωμα, απαράδεκτο, κάποιες....... τέτοιου είδους κατασκευές μας εξοργίζουν και κάπως έτσι χαλάει το όνομα των κατασκευαστών στην αγορά, το πρόβλημα λύθηκε με την απαιτούμενη προβλεπόμενη διαδικασία ελαιοχρωματισμού. 






Ακολουθούν φωτογραφίες ανακαίνισης που αφορούν διάδρομο του διαμερίσματος.







Σειρά στο φωτογραφικό οδοιπορικό ανακαίνισης έχει το σαλόνι και η κουζίνα. 










Ως υλικό κάλυψης μεταξύ των ντουλαπιών κουζίνας χρησιμοποιήθηκε η ψηφίδα που βλέπετε, για την αρμολόγηση της χρησιμοποιήθηκε υγρό γυαλί με ρητίνη.






Ο απορροφητήρας της κουζίνας, λειτουργεί με ένα πανίσχυρο εξωτερικό μοτέρ, ο μηχανισμός απορρόφησης αναδύεται με ένα ακόμη μοτέρ και θεωρείται από τους δέκα καλύτερους απορροφητήρες της αγοράς.







Τα φωτιστικά της κουζίνας καθώς και του διαδρόμου σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν με σκοπό την μοναδικότητα και την αρμονία του χώρου σε σχέση με την σταθερή επίπλωση. 
























Συνεχίζουμε με φωτογραφίες από την ανακαίνιση του βοηθητικού μπάνιου.





Όλες οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο διαμέρισμα έγιναν βάση των κανονισμών της Ελληνικής Δημοκρατίας, περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. 




Ο νιπτήρας του βοηθητικού μπάνιου είναι κατασκευασμένος από μασίφ γρανίτη.



 Ακολουθεί η βεράντα του διαμερίσματος η οποία και αυτή ανακαινίστηκε πλήρως και προστέθηκε και ο απαραίτητος φωτισμός. 














Για το τέλος αφήσαμε κάποια από τα διακοσμητικά στοιχεία του διαμερίσματος.









Στόχος της Δημιουργών τέχνημα σε ό,τι αφορά στον τομέα της ανακαίνισης κατοικίας είναι να δημιουργεί χώρους προσαρμοσμένους στις ανάγκες των πελατών της, άλλωστε οι προσωπικοί χώροι είναι αυτοί που ζούμε καθημερινά, σε αυτό το σημείο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η βοήθεια των ιδιοκτητών ήταν αμέριστη  ως προς την επιλογή και χρησιμοποίηση των υλικών κατασκευής καθώς και των υλικών επένδυσης και επίπλωσης.

Τεχνικά άρθρα αποκατάστασης κτηρίων.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους εργάστηκαν  για  να έχουμε το αποτέλεσμα που είδατε στις φωτογραφίες της ανακαίνισης.


Δημιουργών Τέχνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου