Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Υγρομονωση και ασφαλτοπανα



Τι είναι τα ασφαλτόπανα;

Τα ασφαλτόπανα ή ασφαλτικές μεμβράνες είναι στεγανωτικά φύλλα πάχους συνήθως 3-5 χιλιοστών και διατίθενται σε μορφή ρόλων, τα ρολά που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι διαστάσεων 0,10 x 1,00 m.

Η κύρια μάζα των ασφαλτόπανων, αποτελείται από εξευγενισμένη άσφαλτο βελτιωμένη με πολυμερείς ουσίες SBS. Αυτή η μάζα πλαισιώνει τον κεντρικό πυρήνα του ασφαλτόπανου, αυτός λέγεται οπλισμός και δίνει το ασφαλτόπανο μηχανικές αντοχές. 



Γιατί χρησιμοποιούμε τα ασφαλτόπανο στη μόνωση;

Ο λόγος είναι ότι συνδυάζει την επάρκεια υγρομόνωσης και την αξιοπιστία, διατίθενται δε και εφαρμόζονται σε κάθε στεγανοποίηση καθώς θεωρείται και είναι μια αξιόπιστη λύση, διατηρεί τη λειτουργικότητά της για πολλά χρόνια, υπο προϋποθέσεις έως και 20 χρόνια εάν υπάρχει πιστοποίηση προϊόντος.



Η επιλογή, πάχος - βάρος ασφαλτόπανου.

Ένα ασφαλτόπανο, για να εγγυηθεί αξιόπιστη μόνωση ταράτσας πρέπει κατά τους Μηχανολόγους να έχει ένα μίνιμουμ πάχος/βάρος, έτσι ένα ασφαλτόπανο που φέρει ψηφίδα δεν θα πρέπει να ζυγίζει κάτω από 4,5 Kg/m2, δηλαδή η επιλογή του ασφαλτόπανου πρέπει κατά την γνώμη μας να είναι του προαναφερόμενου αν όχι μεγαλύτερου βάρους.


Αν σκεφθούμε τώρα ότι, η ψηφίδα ζυγίζει περίπου 1Kg/m2, τότε μας απομένουν 3,5-4Kg/m2 ασφαλτικής μάζας, το πάχος της ποικίλλει ανάλογα με τη σύνθεσή της, είναι ο λόγος που επιλέγουμε το είδος αυτού του ασφαλτόπανου για τις μονώσεις που εφαρμόζουμε ως εταιρεία και αυτό είτε πρόκειται για μία ταράτσα είτε πρόκειται για δώμα ταράτσας. Επίσης να θυμάστε, όταν ένα ασφαλτόπανο είναι παχύ τότε κολλάει πολύ πιο αξιόπιστα στις επιφάνειες αλλά κυρίως στις ενώσεις, η σωστή συγκόλληση των ενώσεων-επικαλύψεων στα ασφαλτόπανα είναι το ζητούμενο πάντοτε. Έχει παρατηρηθεί πως ακόμη κι αν το φλόγιστρο του εφαρμοστή – μονωτή δεν δουλέψει 100% σωστά, θα υπάρξει σίγουρα ένα περιθώριο ασφάλειας πάχους στις ενώσεις, που κατά την γνώμη μας είναι πολύ σημαντικό.





Ο ρόλος της ποιότητας της ασφαλτικής μάζας που έχουν τα ασφαλτόπανα.

Δεν είναι μόνο θέμα πάχους/βάρους, είναι κυρίως θέμα ποιότητας της ασφαλτικής μάζας, δηλαδή το πόσο ελαστική είναι, πόσο αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες και το πώς συμπεριφέρεται ως υλικό, στο σημείο αυτό αναφέρουμε ότι, υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες οι οποίες ορίζονται από ποικίλους παράγοντες.



Ως πληροφορία επισημαίνουμε την τεχνική άποψη ότι, τα ασφαλτόπανα, χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες ανάλογα με το είδος της μάζας τους, στα ελαστομερή ή χάριν συντομίας SBS και στα πλαστομερή ασφαλτόπανα, χάριν συντομίας APP. 





Η σύνθεση - κατηγορίες.

Μέσα σ’ αυτές τις μεμβράνες - ασφαλτόπανα, υπάρχουν μικρότερες υποομάδες αλλά ο κύριος - βασικός τους διαχωρισμός από τις εταιρίες παραγωγής τους, είναι αυτός που αναφέρεται παραπάνω.

Ένα ασφαλτόπανο SBS θεωρείται ότι, είναι γενικά καλύτερο και λειτουργικότερο από ένα ισοβαρές ασφαλτόπανο APP, η συγκόλλησή του στις επικαλύψεις θεωρείται από τους τεχνικούς ότι είναι πιο αξιόπιστη και ότι μπορεί να ακολουθεί με μεγαλύτερη άνεση τις συστολές και διαστολές του υποστρώματος.

Γενικά τα ελαστομερή ασφαλτόπανα προτείνονται για μονώσεις ταρατσών με επιφάνειες μεγαλύτερες των 350 η 400 m2 (χωρίς να είναι απόλυτο αυτό το όριο) καθώς και σε μέρη όπου οι χειμώνες είναι πολύ ψυχροί, εκεί δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες.





Βλάβες κτηρίων.

Στο μυαλό μας, η ανησυχία για τυχόν δομικές βλάβες που πιθανόν να υποστεί, η ακόμη χειρότερα να έχει ήδη, υποστεί το κτήριο μας. Η υγρασία όπως πολύ καλά γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς που ασχολούμαστε χρόνια με τα προβλήματα του είδους αυτού, μπορεί να προκαλέσει από απλές φθορές στον εσωτερικό εξοπλισμό ενός σπιτιού, έντονο ξεφλούδισμα της εσωτερικής η εξωτερικής χρωματικής επένδυσης, διόγκωση του σοβά, καμπύλωση των ξύλινων δαπέδων και δυστυχώς σε ακόμη πιο ανησυχητικές περιπτώσεις, έως και την αποσάθρωση του μπετού με διάβρωση του χαλύβδινου οπλισμού. 





Υγεία.

Τα περισσότερα προβλήματα τα έχουμε συναντήσει σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε περιοχές με πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας, συνήθως σε παλιές συμβατικές κατασκευές και σε πολλά πέτρινα κτήρια.  

Η ύπαρξη υγρασίας στα παραπάνω κτήρια αποτελούσε και αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, η υγρασία έχει επίπτωση όχι στην ίδια την κατασκευή από στατικής άποψης και σπάνια το αντιλαμβανόμαστε στο αρχικό της στάδιο, δυστυχώς δημιουργεί και πολλά αναπνευστικά προβλήματα, έχουν αναφερθεί πως άτομα που έζησαν για ένα η δύο χρόνια σε χώρους με υγρασία υποφέρουν από αλλεργίες και άλλα προβλήματα υγείας για πολλά χρόνια μετά έστω και εάν μετακόμισαν σε άλλους χώρους.

Τα θέματα υγείας που προκαλούνται εξαιτίας της έντονης σταθερής υγρασίας στα κτήρια, καλό είναι να τα αντιμετωπίζουμε με καίριες επεμβάσεις και όχι αποσπασματικά. 






Δείτε τεχνικές αποκατάστασης κτηρίων Ε Δ Ω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου