Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Πως θα κάνετε αποκατάσταση σε πέτρινο κτίσμα;

Τρόπος αποκατάστασης σε πέτρινο κτίσμα.
Στο σημερινό μας άρθρο, θα διαβάσετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, εάν πρόκειται να προχωρήσετε στην πλήρη αναπαλαίωση του δικού σας πέτρινου κτηρίου. Σε αυτή μας την προσπάθεια για ενημέρωση, θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τις όποιες ειδικές, τεχνικές ορολογίες, έτσι ώστε όλα όσα διαβάσετε, να είναι κατανοητά στους περισσότερους από εσάς αναγνώστες αυτού του άρθρου.




Γενικότερα, ο τρόπος και η μέθοδος αποκατάστασης, ενός παλαιού πέτρινου κτιρίου, πρέπει κατά την γνώμη μας να εκτείνεται συνολικά σε όλο το κτίριο αποφεύγοντας τις όποιες τοπικές παρεμβάσεις, αυτό το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ότι το κάθε πέτρινο κτίριο είναι ένας "ζωντανός οργανισμός".
Ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε ένα πολύ παλαιό, πέτρινο κτίσμα, τότε καλό είναι να θυμόμαστε ότι πρόκειται για έναν "κουρασμένο" δομικό οργανισμό. Το μεγαλύτερο κατά την γνώμη μας λάθος (ίσως και επικίνδυνο λάθος) είναι η μερική – πρόχειρη αντιμετώπιση αποκατάστασης.



Ο στόχος μας πρέπει να είναι, η παράταση ζωής του, η συνέχιση της αντισεισμικότητας του, που ούτος η άλλως προσφέρει και η διατήρηση της αρχιτεκτονικής μορφής του που έκανε την χώρα μας να ξεχωρίζει. Αυτή η τελευταία διατύπωση μπορεί να σας φαίνεται ρομαντική, αλλά είναι η άποψη μας και δεν θα μπορούσαμε να την διατυπώσουμε έστω μέσα από δύο γραμμές.
Η λογική της αποκατάστασης, πρέπει να είναι η ενίσχυση του φέροντα οργανισμού, δηλαδή, η κύρια δομική αποκατάσταση - στατικότητα του σκελετού, πιο απλά η κύρια ενίσχυση του σκελετού που αφορά ένα πέτρινο κτήριο.
Πως μπορεί να γίνει; γίνεται εάν τοποθετήσουμε ένα περίβλημα ισχυρού οπλισμένου κονιάματος (αλλιώς μανδύας) και αυτό, ως διαδικασία κύριας ενίσχυσης, διαδικασία που θα πρέπει να εφαρμοστεί έως και τα θεμέλια του πέτρινου κτίσματος. Ανάλογα με την εικόνα που παρουσιάζει το πέτρινο κτήριο, ίσως να απαιτηθεί και ο όποιος επιπλέον βοηθητικός σκελετός ενίσχυσης, αυτό προκειμένου να αποσυμφορήσει τούς υπάρχον παλαιούς τοίχους, ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για παρέμβαση η οποία θα παραλάβει νέα και παλιά φορτία.




Στην περίπτωση που οι πέτρινοι τοίχοι είναι σε καλή δομική κατάσταση καλό θα ήταν να προχωρήσουμε πριν από την όποια άλλη διαδικασία, σε πλήρη καθαρισμό των επιφανειών με την μέθοδο της αμμοβολής η της υδροβολής έτσι ώστε να έχουμε καθαρές επιφάνειες εργασίας, επιπλέον θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε καθαρή αρμολόγηση στα εμφανή τουλάχιστον τοιχία. 



Η επόμενη παρέμβαση αποκατάστασης αφορά τα περιμετρικά σενάζ, αυτά μπορεί να είναι της στέγης η και τα ενδιάμεσα, μην ξεχνάμε ότι το πέτρινο κτήριο λειτουργεί ως ένα ενιαίο κατασκευαστικό σύνολο, ως εκ τούτου έχουμε μια σταθερή ροή φορτίων από τη στέγη μας προς το έδαφος και πως αυτή κατανέμεται στα συστατικά στοιχεία του κτιρίου. Συνήθως στα πολύ παλαιά πέτρινα κτήρια απαιτείται η αντικατάσταση στέγης, μην ρισκάρετε επισκευή, ελέγξτε σχολαστικά εσείς (η ένας Αρχιτέκτονας, ένας τεχνικός) την κατάσταση την οποία βρίσκετε η υπάρχον παλαιά στέγη και προχωρήστε στην κατασκευή μιας νέας κεραμοσκεπής – στέγης.




Για το τέλος αφήσαμε τα ενδιάμεσα δομικά στοιχεία, αυτά είναι τα δάπεδα που όπως γνωρίζουν όλοι, όσοι κατέχουν ένα παλαιό πέτρινο σπίτι είναι κατασκευασμένα από ξυλεία, είναι αυτά που συνήθως διαπιστώνουμε πολύ εύκολα ότι έχουν χάσει την αρχική τους ικανότητα και συνήθως απαιτείται η πλήρη αντικατάσταση τους, σε κάποιες των περιπτώσεων μπορούν να δεχθούν εργασίες αποκατάστασης η μερικής αντικατάστασης αλλά καλό θα ήταν να προσανατολιστείτε στην πλήρη αντικατάσταση του για πολλούς λόγους. 




Αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης σε όλο το πέτρινο σπίτι - τοιχοποιία - βάσεις - θεμέλια και σε συνεργασία με τον Αρχιτέκτονα που θα εμπιστευτείτε μπορείτε να προχωρήσετε στις όποιες εργασίες χωροθέτησης και διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων. 




















Προσοχή, κατά την γνώμη μας, καλό θα ήταν να έχετε προχωρήσει σε έναν πλήρη σχεδιασμό εσωτερικών χώρων έτσι ώστε να έχουν αποσαφηνιστεί οι οδεύσεις των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, Υδραυλικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αποχέτευσης, εγκαταστάσεις θέρμανσης, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.



Δείτε βίντεο από πέτρινα Ε Δ Ω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου